Yrkeshögskolemässa Kronoberg – vägen till framtidens jobb

Vi planerar just nu nästa års Yh-mässa Kronoberg. Det innebär att innehållet på webben ändras fortlöpande. På Yh-mässa Kronoberg träffar du yrkeshögskolor och företag som berättar om aktuella yrkeshögskoleutbildningar.

Mässan för dig som vill ha ett framtidsyrke

Funderar du på att studera eller utveckla din karriär? Varmt välkommen att besöka Yh-mässa Kronoberg under 2025!
Träffa yrkeshögskolor, arbetsgivare och myndigheter samt ta del av inspirerande seminarium.

Här kan du som besökare få inspiration till nya spännande studie- och yrkesval som passar dig.

Studera till ditt drömyrke!
Kom till Yh-mässa Kronoberg och träffa anordnare och företag

Datum: Under 2025
Tid: TBA
Plats: TBA
Inträde: Kostnadsfritt

Studerande på klippor tar en paus i arbetet
Ung kvinna tittar mot en vägg av färgval

Hitta din utbildning på yrkeshogskolan.se

På yrkeshogskolan.se hittar du alla kommande utbildningar. Vi har skapat ett filter med alla Kronobergs YH-utbildningar. Utbildningarna är minst 100 YH-poäng och passar dig som vill utbilda dig till en specifik yrkesroll.

Studerande framför dator på LIA-plats

YH-kurser, reskilling för dig som redan är yrkesverksam

För dig som vill förnya din kompetens, utvecklas i en befintlig roll eller byta bana i arbetslivet. De flesta kurser har flexibla upplägg för att det ska gå att kombinera arbete och studier

Studerande som söker info om Yh-mässa på dator

Omställningsstudiestöd för dig som är mitt i arbetslivet

Omställningsstudiestöd från CSN kan du få för att vidareutbilda dig inom ditt yrkes-område eller till något helt nytt yrke. Det riktar sig till dig som är mellan 27 och 62 år och som har arbetat en längre tid.

Utställarseminarier på Yh-mässa Kronoberg 2024

Listan över skolor som håller seminarium under dagen uppdateras löpande!

14.50 – 15.10: Vad innebär det att få hjälp av Nyföretagarcentrum?
Nyföretagarcentrum är en stiftelse där vi, i samarbete med offentliga och privata partners, hjälper alla som har en företagsidé med bla. Affärsplan, budget, kontaktnät etc. två år INNAN start, och tre år EFTER starten. Låt oss berätta mer om hur du med din kompetens kan göra din dröm till verklighet genom kostnadsfri rådgivning.  

15.20 – 15.40: Ta steget in i en värld av teknisk innovation och tunga fordon
Vår utbildning, ”Servicetekniker i fält – mobila arbetsmaskiner”, är designad för en spännande karriär ute i fält. Genom ett unikt samarbete med starka internationella aktörer, våra ägare, erbjuder vi en direktväg till arbetsmarknaden. Vi rustar dig med teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som gör dig till en eftertraktad specialist på mobila arbetsmaskiner.

15.50 – 16.10: Ledande distansstudier över hela landet
Vill du ta nästa steg i karriären eller vidareutvecklas i din yrkesroll? Hos YH Akademin hittar du ett brett utbud av utbildningar – paketerade i en unik mix av teori och praktik som ger dig exakt rätt kompetens! Hitta din nästa och bästa YH-utbildning på distans redan idag.

16.20 – 16.40: Framtidens utbildningspedagogik
Studera med EC Stream, där du med modern teknik kan befinna dig var du vill när du studerar. Våra “arbetstider” är mellan 08:00-17:00. Vi berättar om hur vi jobbar med förinspelade lektioner, livelektioner på Teams och digitala studiegrupper. Generellt sett erbjuder vi 2 livelektioner per vecka. Kurserna examineras ofta med inlämningsuppgifter och case, men tentor och muntliga redovisningar kan också förekomma.

Vad ska jag jobba med? Gör ett karriärstest

Genom att svara på 12 frågor får du förslag på yrken som passar dig utifrån dina intressen. Resultatet kan vägleda dig i vad du ska bli och vilket yrke du ska välja.

Två kvinnor under paraply letar info om Yh-mässa på mobiltelefon
Sittandes studerande letar info om Yh-mässa på dator och surfplatta

Sacos test VAD PASSAR JAG SOM?

Svara på frågorna och få förslag på yrken som skulle passa dig baserat på din personlighet. Yrkestestet är en förenklad version av det s.k. Hollandtestet.

Utställare på Yh-mässa Kronoberg 2024

Vad är egentligen yh?

Yrkeshögskoleutbildningar, även kallat YH-utbildningar, uppstår av att det finns ett behov på arbetsmarknaden och de bedrivs i ett nära samarbete med näringslivet. De flesta utbildningarna är mellan ett till tre år långa och de är kostnadsfria samt ger studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden, CSN. De flesta utbildningarna består till en tredjedel av praktik som kallas för Lärande i arbete (LIA).